APIE MAISTO NETOLERAVIMO TYRIMĄ

Mano skaitytojai žino, kad neseniai atlikau maisto netoleravimo tyrimą. Supratau, kad tai labai aktuali tema, kai kelis kartus tai paminėjusi sulaukiau tiek daug klausimų ir žinučių – kaip, kur, kiek, kodėl, ar verta? Todėl noriu papasakoti viską nuo A iki Z. Tikiu, kad Tau bus naudinga ir įdomu.

Jei galvoji apie maisto netoleravimo tyrimą, reiškia turi tam priežastį. Paskaityk mano istoriją, gal ji padės tau priimti tam tikrus sprendimus?

Pradžia. Kodėl man to reikėjo?

Didžiausias mano gyvenimo paradoksas – maistas mano didžiausia meilė, bet skrandis – didžiausias priešas. Kiek save pamenu, visada šiuo klausimu buvau jautri. Dėl kiekvieno apsinuodijimo tekdavo pagulėti ligoninėje, nes man viskas buvo sunkiau nei kitiems. Žarną teko ryti tiek kartu, kad tai man jau nekelia jokio streso. Pastaruosius kelis metus skrandis ir virškinimas man kėlė itin daug nepatogumų. Periodiškai užeidavo milžiniški pilvo skausmai. Jie itin sustiprėjo paskutiniais metais. Buvo baisu, nes greitąją teko kviesti kelis kartus per savaitę. Ligoninėje man buvo atlikti visi įmanomi tyrimai. Diagnozė – viskas gerai, nėra jokių ligų. Vienu metu jaučiausi itin prastai. Man tik 26, o kasdien geriu daug vaistų. Vieną dieną pilvo skausmai, kitą dieną galvos skausmai, trečią visiškai nėra energijos. Per mėnesį išpuldavo kelios geros dienos, kai nieko neskauda. Taip gyventi aš nenorėjau, todėl pradėjau domėtis alternatyvomis. Kai radau informaciją apie maisto netoleravimo tyrimus iš aprašymų pagalvojau “Juk čia rašo apie mane!”. Nusprendžiau kuo greičiau atlikti tyrimą. Rinkausi itin atsakingai. Pasirinkau laboratorinį tyrimą ImuPro300, nes jis man atrodė vienas iš patikimiausių, populiarus visoje Europoje. Geriausią kainą siūlė Medicina Practica laboratorija. Kaina nemaža – 440 Eur, bet dėl sveikatos tikrai verta. Tiesa aš pasirinkau patį plačiausią ir brangiausią tyrimą.

Eiga. Kaip vyksta tyrimas

Viskas labai paprasta. Atvyksti, susimoki, paima kraują iš venos. Po poros savaičių gauni detalizuotus rezultatus, tau tinkamų receptų knygą. Taip pat priklauso dietologo konsultacija, kur gali užduoti visus tau rūpimus klausimus. Mano atveju buvo tiriama apie 300 produktų. Kiekvienas produktas turi balą, kuris parodo reakcijos stiprumą.

Rezultatai. Kaip jie pateikiami ir kokios mintys aplanko po to

Savo rezultatus gavau Gruodžio 23 d. Kaip ir įtariau – turėjau labai daug stiprių reakcijų. Gliutenas, pieno produktai ir kiaušiniai didžiausi priešai, taip pat daug ir kitų stiprių reakcijų. Pamenu, jog tą vakarą vykome į kalėdinį draugų susitikimą. Prieš jį su ašaromis akyse vaikščiojau parduotuvėje, žiūrėjau į prekes ir supratau, kad visko, ko noriu, man negalima. Po to Kūčios, Kalėdos. Na, galiu pasakyti tik tiek – šiais metais nepersivalgiau.
Po švenčių susitikome su dietologe. Jos komentarai – labai gerai, kad pasidariau tyrimą. Mano reakcijos milžiniškos. Pavyzdžiui, jei tam tikro produkto balas 60 – reakcija labai stipri, produkto reikia vengti bent metus. Mano atveju gliuteno balas – 60, karvės pieno ir jo produktų – 150, kiaušinio baltymo – 200. Na, patys suprantate. Šioje vietoje susidūriau su daug kritikų. “Ai, čia visiems kas pasidaro tas reakcijas gliutenui ir pieno produktams rodo, nesamonė”. Iš karto noriu paneigti. Tyrimą kartu darėsi ir mano sužadėtinis. Tai štai, jis netoleruoja briuselio kopūstų 🙂

Juokiuosi, jog praėjau visas skausmo stadijas – neigimas, pyktis, derybos, depresija, susitaikymas.

Neigimas. Ne ne ne taip negali būti. Gal čia nesamonė? Gal nekreipti dėmesio? Kokia aš būsiu maisto blogerė be šių pagrindinių ingredientų, kaip kepsiu pyragus be miltų, kiaušinių ir pieno?

Pyktis. Bl*t man negalima visko ką aš mėgstu. Būtent taip supykusi galvojau. Kodėl man taip turi būti?!

Derybos. Ok, gal ir galiu duoną pakeisti trapučiais. Hm bananas vietoje bandelės, gal ir išgyvensiu.

Depresija. O dieve, kodėl mano mėgstamiausioje užtepėlėje turi būti pieno miltelių? Kąąąąą, sojos padaže yra gliuteno? Amazing, tam kad iškepti keksiukus man reikia TIK 4 rūšių miltų. Ir taip be pabaigos. Kaskart parduotuvėje, kaskart ieškant receptų. Nuolat.

Susitaikymas. Yra kaip yra. Be to, noriu valgyt. Reikia prisitaikyti, išmokti ir žengti toliau. Pamažu netoleruotinus produktus pakeičia naujos, sveikesnės alternatyvos.

+ Dar viena stadija. Džiaugsmas. Atrodytų keista, tačiau galiausiai šie pokyčiai man suteikia tik vieną emociją – džiaugsmą. Visa ši situacija spyrė man į šikną, privertė išeiti iš savo komforto zonos ir tiesiog pažvelgti plačiau. Šiandien džiaugiuosi ne tik dėl žymiai geresnės savijautos, gražesnės figūros bet ir dėl kasdienių naujovių, įvairovės ir žinojimo, kad maitinuosi tikrai sveikai.

1.5 mėnesio po tyrimo. Kas pasikeitė?

Skausmai ir virškinimas. Per visa naujos mitybos laikotarpį skaudėjo vieną kartą ir labai silpnai. Pastarąsias kelias savaites jaučiuosi idealiai – to labai seniai nebuvo.

Bendra savijauta. Daug daugiau energijos. Anksčiau po pietų jausdavausi apsunkusi, be energijos. Dabar, žinoma, ne visada šokinėju, bet bendra savijauta tikrai geresnė, o energijos kiekis didesnis.

Svoris. Niekada nebuvau stambi. Mano svoris jau kelis metus nejudėjo ir laikėsi arti 60 ribos. Per mėnesį kažkur dingo 8 kg. Keista, net nepajaučiau ir tikrai nebadavau. Dietologės teigimu tai normalu, nes atsisakius netoleruojamų produktų išsivalo toksinai, pasišalina nereikalingi skysčiai. Taigi svoris sustojo ties 52 kilogramais ir jau porą savaičių nekinta.

Mityba. Atlikus tokį tyrimą akcentuojamas ne tik netoleruotinų produktų atsisakymas, bet ir rotacijos svarba. Galioja 4 dienų taisyklė – jei šiandien valgei vištieną, tai vėl ją valgyti derėtų tik penktą dieną. Todėl mano mityba tapo ne tik sveika ir subalansuota mano kūnui, bet ir labai įvairi. Daugiau daržovių, daugiau grūdinių kultūrų, daugiau žuvies, įvairi mėsa, daugiau vegetariškų / veganiškų patiekalų. Atradau labai daug naujų puikių produktų ir patiekalų, kurių niekada nebūčiau atradusi įsisukusi į savo kasdienį mitybos ratą. Mes visi esame per daug prisirišę prie savo mitybos įpročių. Rotacija labai svarbu kiekvienam, todėl raginu – pažvelkite plačiau, įsigykite naujų produktų, eksperimentuokite ir atraskite. Kitaip sakant, kai negali valgyti milkos, tai atrandi juodo šokolado skonį.

Nauja gyvensena. Pliusai ir minusai

Pliusai
Daug sveikesnė mityba
Didesnė įvairovė
Geresnė savijauta
Daugiau energijos
Gražios kūno linijos be papildomų pastangų

Minusai

Reikia planuoti. Neplanuojant būtų labai sunku. Aš savaitgalį suplanuoju mitybos planą visai savaitei, sudarau pirkinių sąrašą, apsiperku, pasiruošiu artėjančiai savaitei.

Reikia daugiau gaminti. Apsunko gamybos procesas. Kartais reikia pagaminti ne tik patiekalą bet ir kurią nors jo sudedamąją dalį.

Sunku restoranuose, svečiuose. Kai gamini pats – viskas aišku ir be problemų. O kai ne pats – arba sukeli nepatogumų arba lieki alkanas.

Aplinkinių požiūris. Ypač dažnai nesupranta vyresnės kartos atstovai, smerkia ir moko tikrųjų gyvenimo tiesų.

Kaina. Ne paslaptis, jog sveika mityba kainuoja. Mano pirkinių krepšelio kaina išaugo maždaug 30%. Nors tiesą sakant, pinigų visai negaila.

Finalizuokim

Visi man sako: Kristina, turbūt tau taip sunku. O aš sakau: baik tu, aš dar nei karto nevalgiau to paties patiekalo. Vienintelis dalykas, kurį turėjau padaryti: skirti tam laiko, domėtis, netingėti, išmokti, įsigilinti ir pakeisti senus įpročius naujais. Jei Tu taip pat turi minčių apie tokį tyrimą, reiškia turi ir pagrindą tokioms mintims. Nedvejok ir neatidėliok. Puikiai žinai, kad už gerą savijautą nėra nieko svarbiau.

 

Nuotrauka – Lina Jushke Photography.

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

REIKIA DAUGIAU IDĖJŲ?

Sekite AML

ANT MEDINĖS LENTELĖS KNYGOS

NAUJAUSI RECEPTAI

  • All Post
  • AML BABY
  • AML KALBA
  • AML ŠVENTINIAI MENIU
  • ANT METALINIŲ GROTELIŲ
  • AUGALINĖS KILMĖS | VEGAN
  • BE GLIUTENO
  • BE KARVĖS PIENO
  • BE KIAUŠINIŲ
  • GREITA | IKI 30 MIN
  • PASAULIO SKONIAI
  • PAUKŠTIENA | MĖSA
  • PIETŲ DĖŽUTĖ
  • PUSRYČIAI
  • RIMTI PATIEKALAI
  • SALDU
  • SALOTOS
  • SAVAITĖS PARUOŠTUKAI
  • SRIUBOS
  • UŽKANDŽIAI
  • VEGETARIŠKA
  • ŽUVIS | JŪRA

NEPRALEISK NAUJŲ RECEPTŲ

Prenumeruoti

Sveikiname prenumeravus! Įvyko klaida. Bandykite dar

Instagram

Edit Template

© 2015 – 2023 Kristina Šimkienė “Ant medinės lentelės” Visos teisės saugomos