AML KELIAUJA & RAGAUJA: PORTUGALIJA

Portugalijoje praleidau 12 dienų, gyvenau 3 miestuose, pamačiau labai daug, paragavau dar daugiau. Čia trumpai aprašysiu patarimus keliaujantiems tomis pačiomis kryptimis, bet daugiausia dėmesio, žinoma, skirsiu maistui.

ALGARVĖ

Algarvė yra Portugalijos pietų regionas, garsėjantis unikalia gamta. Tai yra uolėtas Europos kraštas, kurį skalauja gražiausių atspalvių ir bangų Atlanto vandenynas. Turbūt protingiausia keliaujant po Algarvę būtų nuomotis automobilį ir aplankyti daugiau vietovių, tačiau mes turėjome tik 4 dienas ir pasirinkome bazuotis Lagos mieste ir nei kiek nesigailime. Lagos miestas turi viską – ir jaukų senamiestį, ir nuostabaus grožio pėsčiomis pasiekiamus paplūdimius, ir daug vandens pramogų, ir pažintinius takus, vedančius Europos kraštu ir atveriančius nuostabius vaizdus. Tuo pačiu jis ir neatrodo per daug turistinis.

Lagos patarimai:

Paplūdimys #1 | Praia do Camilo. Saulė jame šviečia iki pietų, po to slepiasi už uolų. Saulės metu labai daug žmonių, bet nuėjus vakare galite net atsidurti vienas nuostabiausiame paplūdimyje.

Saulėlydis | Pasiimkite vyno, užkandžių, pledą ir palydėkite saulę gražiausioje vietoje Ponta da Piedade prie švyturio. Romantika.

Aktyviau | Leiskitės į baidarių žygį po Ponta da Piedade uolas. Uolų apžiūrėjimas iš vandens suteikia visai kitokias emocijas. Jei skamba per daug ekstremaliai – tą patį galite padaryti ir su laiveliu.

Pasivaikščiojimas Europos pakraščiu | Yra keletas vietų, kuriomis galite pamatyti tokių vaizdų, kokių nematę. Pasiimkite vandens, patogią avalynę ir žygiuokite į kalną prie Praia de Porto de Mos paplūdimio arba po Ponta da Piadade takus.

Dienos trip’as | Sagres miestelis. Tai tolimiausiame Europos krašte įsikūręs miestelis. Ypač populiarus tarp surferi’ų – jei mėgstate bangas tai ten tikrai patiks.

Baras / Restoranas | The garden. Jei mėgstate augalus ir jaukią atmosferą apsilankykite ten, tik prieš tai geriau rezervuokite staliuką.

Maistas | Lagos nepasižymi ypatinga gastronomine kultūra. Daug restoranų gana paparasti, be specifinio braižo, pritaikyti greitai aptarnauti turistų srautus. Taip pat yra ir daug hipsteriškų specializuoto maisto vietų. Bet jei esate kaip aš ir mėgstate išbandyti tai, ką valgo vietiniai – Lagos galite paragauti Piri Piri vištienos, sardinių, Arroz de Marisco – tradicinio ryžių ir jūros gėrybių patiekalo. Ai, ir dar – nuostabiausia spurga Bolas. Jas pardavinėja paplūdimiuose, taip kaip pas mus būdavo su čeburėkais – vaikšto ir pardavinėja. Tai minkščiausia ir puriausia visų laikų spurga su švelniu kremu. Vietiniai sako, kad būtent gulint atsipalaidavus paplūdimyje jos būna pačios skaniausios. Mes pritariam.

ka-aplankyti-ko-paragauti-portugalijoje

LISABONA

Lisabona man visų pirma asocijuojasi su laisve. Eini gatve ir jauti – tai laisvas miestas, žmonės čia laimingi. Taip pat Lisabona yra pilna spalvų – spalvoti namai, daug gatvės meno, ryškių tramvajų ir net rožinė gatvė.

Lisabonos patarimai:

Kalnai kalnai | Lisabonoje nėra lygaus kelio – arba lipi į kalną, arba nuo kalno. Čia tikrai prireiks pačių patogiausių batų. Leg day everyday. 

Nemokami turai | Vienas iš geriausių būdų pažinti didmiesčius – nemokami turai. Na, kaip nemokami, teoriškai free, o praktiškai sumokėk, kiek gali, bet nerašyta taisyklė, kad 5-10 Eur / žmogui.

Dienos trip’as | Sintra miestelis. Vos už 40 minučių nuo Lisabonos slepiasi tikras perlas – Sintros miestelis, kur anktesniais laikais bazavosi Lisabonos grietinėlė. Jame būtinai aplankykite spalvotus Pena Palace rūmus – kažkoks realus Disneilendas. Ir be šių rūmų dar yra pilis ant kalno, ir dar visokių daug rūmų, sodų ir kitų grožybių.

Meno rajonas | Jei jums Vilniuje patinka Loftas, Uptown market ir toks jaunatviškas vibe’as, privalote aplankyti LX Factory rajonėlį, kur vietos menininkai padarė daug gerų dalykų. Ten įdomiausios parduotuvės, daug gatvės meno, hipsteriški barai ir restoranai.

Lucky hour | Kiekvieną pirmą mėnesio sekmadienį dauguma miesto muziejų nemokami.

Maistas | Labai laukiau apsilankymo stipriai išgirtame Time Out Market’e (daug maitinimo įstaigų po vienu stogu). Prisiskaičiau, kad ten privalo apsilankyti kiekvienas Foodie, tai aš aišku variau ir visai man nepatiko. Jaunatviška – taip, gražu – taip, bet taip pat ir brangu, nelokalu, galbūt įdomiau vietiniams, nei turistams, na nes burgerį, steiką ar sushi galiu ir Vilniuje suvalgyti. O šiaip Lisabonoje yra tiesiog beprotiškas restoranų kiekis, galbūt dėl to, kad turistų čia devynis kartus daugiau nei vietinių. Išsirinkti kur valgyti gana sunku, bet galiu rekomenduoti konkretų šviežių jūros gėrybių restoraną. Jį mums patarė vietiniai kaip puikų kainos ir kokybės santykį bei šviežumo garantą. Rytais žvejai čia atveža laimikį, o tu gali išsirinkti arba iš meniu, arba iš vitrinos. Jei skamba gerai, tai jūros gėrybių eikite į “Portas” restoraną. O Belem rajone galite paragauti žymiojo kepinio Pastel de Nata originalo Pastel de Belem.

ka-aplankyti-ko-paragauti-portugalijoje

PORTAS

Portas man tiesiog gražus miestas, kuriame smagu praleisti porą dienų, pasivaikščioti siauromis gatvelėmis arba plačiais tiltais, pasižvalgyti į spalvotus namus ir plyteles, vakarais pasėdėti romantiškoje rivjeroje ir pakelti Porto vyno taurę (nors tiksliau būtų sakyti taurelę, nes vynas 19 laipsnių!).

Porto patarimai:

Žvejų miestelis | Kitoje Porto pusėje yra žvejų miestelis Afurada. Jame gyvenimas visai kitoks – vyrai čia žvejai, o moterys jų laukia gatvėse, dažniausiai bedžiaustydamos skalbinius. Vaikštai miestelyje, o aplink tave tokios prijuostėmis pasipuošusios mamos laksto su skalbiniais arba šluotom. Gyventojai labai draugiški! Besilankant šiame rajone patartina paragauti šviežiausio laimikio, kepamo tiesiog gatvėje ant didelių grilių.

Gražiausias pasaulyje knygynas | Taip apibūdinamas Porte įsikūręs Livrario Lello knygynas. Sakoma, kad būtent čia J. K. Rowling įgavo įkvėpimo “Hario Poterio” kūrybai.

Maistas | Porto privaloma paragauti šviežios žuvies, jūros gėrybių ir tradicinio Porto mieste gimusio turbo sumuštinio Francesinha.

ka-aplankyti-ko-paragauti-portugalijoje

MAISTAS

Portugališkas maistas man patiko LABAI. Restoranuose čia niekam neįdomūs indai, interjerai ir detalės – viskas sukasi apie maistą ir to pakanka. Maistas čia paprastas, šviežias ir ganėtinai sveikas – nėra čia nei riebių padažų, nei įmantrių prieskonių. Druska, pipirai, česnakas, žolelės ir alyvuogių aliejus yra tai, ko dažnu atveju pakanka šviežių produktų skoninėms savybėms išryškinti.

Aš, kaip ir visada vykdama į naują šalį, domiuosi ne lankytinais objektais, o maistu. Po informacijos atrinkimo ir degustacijos jaučiuosi taip, kad portugališką virtuvę spėjau visai neblogai pažinti. Štai čia patiekalai, kuriuos mano manymu, privaloma paragauti viešint Portugalijoje.

Sardinės. Jos Portugalijoje tokios populiarios, kad turi ne vieną savo garbei skirtą festivalį. Kepamos jos šviežios ant anglių – būtent tokių ir patariu paragauti, jei vyksite vasaros sezonu.

Menkė. Turbūt nesuklysčiau pasakydama, kad portugalai kraustosi iš proto dėl menkės. Sakoma, kad šalies gyventojai turi po vieną menkės receptą kiekvienai dienai. Paradoksalu tai, kad menkę šalis importuoja, nors ir patys turi galybe Atlanto žuvų. Kad ir kaip būtų, menkę portugalai labai mėgsta, moka puikiai paruošti, o restoranuose galima rinktis iš daugybės patiekalų.

Aštuonkojis. Dar vienas nacionalinis patiekalas. Itin populiari versija – polvo à lagareiro – apvirtas aštuonkojis, keptas česnakiniame aliejuje, patiekiamas su bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis. Vilniaus restorane už 1-2 aštuonkojo kojas sumokėsite nuo 20 Eurų, o rezultatas nebūtinai tenkins, nes aštuonkojo gamyba reikalauja specifinių įgūdžių. Tuo tarpu Portugalijoje už 12-15 Eurų gausite visą tobulai paruoštą aštuonkojį. Šiek tiek net keista jį valgyti kaip kokį kepsnį, bet jei mėgstate jūros gėrybes – tai čia tiesiog būtina ir net ne kartą.

2

Cataplana de marisco. Karštame puode patiekiamas ryžių ir jūros gėrybių troškinys. Tiesa, ryžių čia mažuma, užtat gausybė krevečių, midijų, kalmarų, krabų ir kitų jūros gėrybių.kelione-i-portugalija-ka-paragauti-ir-aplankyti-portugalijos-patiekalai

Kiauliena. Tai populiariausia mėsa Portugalijoje ir ją portugalai įvaldę puikiai. Paragaukite Bifana – gatvėse pardudamų plonai pjaustytos česnakinės kiaulienos sumuštinių. Na o restoranuose rasite tikrai daug kiaulienos patiekalų pasirinkimų, iš kurių įdomiausi man atrodo kepta kiauliena su moliuskais ir Cozido à Portuguesa – portugališkas troškinys iš labai daug kiaulienos dalių ir dešrų, vištienos, jautienos ir įvairių daržovių.

Francesinha. Tai Porto mieste gimęs nuodėmės vertas sumuštinis, kurį sudaro ne tik duona ir dešra, bet ir steikas, kelių rūšių dešros, šoninė, kiaušinis, daug daug sūrio ir alaus padažas.3

Piri Piri viščiukas. Piri piri yra populiarus portugališkas aitriųjų pipirų padažas. O šis viščiukas – ilgai jame marinuotas, keptas griliuje, aitrus ir labai aromatingas.

Pastel de Nata. Populiariausias portugališkas kepinys, kurį sudaro sluoksniuota tešla ir kiaušininis kremas. Nesumeluosiu pasakydama, kad tai tobulo skonio desertas, kuriuo net aš sau leidau mėgautis beveik kiekvieną dieną. Nors ir be jo Portugalijoje tikras rojus kepinių mėgėjams ir visi jie idealaus skonio.5

Portugalijoje apsilankyti tikrai verta ir jei tai darysite būtinai visko išragaukite. Na, o jei kelionės neplanuojate, gera žinia ta, kad aš grįžtu ne tik pailsėjusi ir idėjų pilna galva, bet ir parsivežu portugališkų receptų knygą. Tai reiškia, kad greitu metu laukite Portugalija kvepiančių receptų! O kol kas savo savo naujame pasaulio žemėlapyje smeigiu net tris naujus smeigtukus! IMG_4816.JPG

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

REIKIA DAUGIAU IDĖJŲ?

Sekite AML

ANT MEDINĖS LENTELĖS KNYGOS

NAUJAUSI RECEPTAI

  • All Post
  • AML BABY
  • AML KALBA
  • AML ŠVENTINIAI MENIU
  • ANT METALINIŲ GROTELIŲ
  • AUGALINĖS KILMĖS | VEGAN
  • BE GLIUTENO
  • BE KARVĖS PIENO
  • BE KIAUŠINIŲ
  • GREITA | IKI 30 MIN
  • PASAULIO SKONIAI
  • PAUKŠTIENA | MĖSA
  • PIETŲ DĖŽUTĖ
  • PUSRYČIAI
  • RIMTI PATIEKALAI
  • SALDU
  • SALOTOS
  • SAVAITĖS PARUOŠTUKAI
  • SRIUBOS
  • UŽKANDŽIAI
  • VEGETARIŠKA
  • ŽUVIS | JŪRA

NEPRALEISK NAUJŲ RECEPTŲ

Prenumeruoti

Sveikiname prenumeravus! Įvyko klaida. Bandykite dar

Instagram

Edit Template

© 2015 – 2023 Kristina Šimkienė “Ant medinės lentelės” Visos teisės saugomos