10 MANO LAIMINGO KŪNO TAISYKLIŲ

“Mano skaitytojai žino, kad po maisto netoleravimo tyrimo pasikeitusi mityba ne tik ženkliai pagerino mano savijautą, bet ir figūrą pastūmėjo arčiau modelio išmatavimų. Nors kaip didžiausią privalumą įvardinu būtent gerą savijautą, tačiau negaliu neigti – nukritęs svoris ir gražus kūnas man tapo netikėtu maloniu bonusu. Šiandien noriu kalbėti būtent apie svorį ir pasidalinti savo atradimais, kurie, tikiu, ne tik prisidėjo prie -8 kg per mėnesį, bet ir kasdien padeda nukritusiam svoriui negrįžti, odai spindėti, energijai trykšti ir akims žibėti.

Nesu mitybos specialistė, tai nėra rekomendacijos Jūsų mitybai. Tiesiog noriu pasidalinti savo sveikesnės gyvensenos atradimais. Šių principų pradėjau laikytis nesąmoningai, juos suformavo maisto netoleravimo tyrimo rezultatai ir naujos gyvensenos aplinkybės. Ir štai ką supratau – numesti svorio nėra sunku. Nereikia savęs alinti, badauti, laikytis griežtų taisyklių. Reikia tik pakeisti senus įpročius naujais. Tai reikalauja pastangų, planavimo ir laiko, bet tikrai nekankina.

1. Nauja kokybiška keptuvė

Kai mano senoji keptuvė išvarė mane iš proto, nes viskas prisvildavo, atėjo metas shopintis. Pinigų nepagailėjau, pasikonsultavau su pardavėju ir išsirinkau tokią, kur aliejaus beveik nereikia, slidžios, kokybiškos, sniego baltumo dangos. Dabar aliejaus butelis vis nesibaigia. Jei jo ir naudoju, tai tik lašiuką, jei noriu, kad maistas apskrustų. Mažiau aliejaus = mažiau rinkių ant gelbėjimosi rato.

2. So long, gliutenas

Glitimo kiekį riboti pradėjau dėl sveikatos. Reikėjo laiko, kol atradau tinkamų alternatyvų, bet iš esmės tai nebuvo labai sudėtinga. Atsisakius duonos, bandelių, picų, makaronų vietoje jų natūraliai atsirado vietos sveikesnėms alternatyvoms. Vietoje kvietinių miltų – ryžių, grikių, kukurūzų ir kitos alternatyvos, vietoje bandelių – vaisiai, vietoje batono ir duonos visur ir visada – saikingas viso grūdo miltų duonos vartojimas  ir t.t.

3. Daugiau daržovių

Stengiuosi, kad bent 30% vietos lėkštėje užimtų daržovės. Pavyzdžiui, anksčiau valgydavau kepsnį su bulvėmis ir vargo nemačiau, o dabar šalia būtinai būtų salotų. Kūnas jums padėkos. Beje, ir 2017 kulinarinės mados tendencijos aiškiai šaukia DARŽOVĖS JĖGA ir daržovių – mėsos santykis lėkštėje didėja daržovių naudai.

4. Dažniau yra daugiau

Tikiu, kad ne kartą girdėjote, kad geriau valgyti dažniau, bet po mažiau. Anksčiau galvojau, kad valgyti 5 kartus per dieną labai sunku, juk ir 3 kartus vos spėjame. Kai aplinkybės privertė keisti požiūrį dar kartą supratau, kaip stipriai mūsų įpročiai mus sukaustę. Dabar valgau 5 kartus per dieną, bet tie tarpiniai valgymai yra nereikalaujantys gamybos, t.y. vaisiai, daržovės, riešutai, uogos ir pan. Paprasta kaip 2×2 – jei nesi išbadėjęs, tai ir nepersivalgai prieš miegą.

5. Savaitės paruoštukai – tiesus kelias į sveiką mitybą

Mėgstamiausias mano atradimas – savaitės paruoštukai (spausk čia ir pamatyk savaitės paruoštukų receptus). Sekmadienį skiriu jiems maždaug 2 valandas. Gaminu sveikus skanėstus, kurie gali laikytis visą savaitę. Tai reiškia, kad visada po ranka turiu sveiką užkandį. Savaime suprantama, jei šaldytuve guli sveikas, pačios gamintas granolos batonėlis be jokių E – tikrai neisiu į parduotuvę pirkti šokoladuko. Arba, jei turiu naminio humuso – kam man margarinas? Na, esmę supratote. Taip pat šie paruoštukai labai padeda vadovaujantis 4 taisykle.

6. Maisto planavimas ir savaitinis apsipirkimas

Suplanavus savo savaitės mitybą viskas tampa daug lengviau. Valandą skiri planui, valandą apsipirkimui. Kasdien sukti galvos nereikia, į parduotuvę nuolat eiti taip pat, sutaupai laiko ir pinigų. Apie maisto planavimą jau rašiau čia. Idealu, jei planas toks, kad visą savaitę maitiniesi įvairiai ir į mitybos racioną įtrauki kuo įvairesnių produktų, o pagrindiniai produktai visą savaitę nesikartoja (pvz šiandien vištiena su bulvėmis, rytoj žuvis su ryžiais, poryt veganiškas troškinys ir t.t.). Jei pačiam sugalvoti viską atrodo misija neįmanoma – skubu į pagalbą ir šeštadienio rytais dalinuosi savo ateinančios savaitės subalansuotu meniu bei sekmadienio paruoštukais Ant medinės lentelės Facebook’e.

7. Palepinti save – būtina

Draudžiamas vaisius juk visada saldesnis, ar ne taip? Tikra tiesa, juk net Biblijoj parašyta. Aš leidžiu sau viską, ko noriu, bet rečiau. Šiandien buvo tragiška diena? Ok, reiškia vakare bus vynas, traškučiai ir serialas. Ateina draugų? Puiku, kepam nachos! Date night? Dar geriau – šaunu popkornus ir renku filmą. Ar kasdien geriu vyną ir valgau junk’ą? NE! Bet nedraudžiu sau jų ir susiklosčius atitinkamoms aplinkybėms valgau ką tik noriu.

8. Skanu tik tai, kas nesveika. NOT

Pamiršk kvailus atgyvenusius stereotipus. Grikiai – skanu, brokolis – skanu, viskas yra skanu, jei teisingai pagaminta. Eksperimentuok, domėkis naujienomis, pirk naujus produktus. Gal vis dar neišbandei bolivinės balandos ar chia? Pats laikas. 

9. Mažiau cukraus is the new black

Nieko nenustebinsiu pareiškusi, kad cukrus nedaro naudos mūsų organizmui. Aš jo neatsisakiau ir jokių ekstremumų neįgyvendinau, bet ženkliai sumažinau. Arbatoje panaikinau, kavoje – mažiau. Kepiniuose, padažuose kartais naudoju sveikesnes alternatyvas, pvz medų, klevų sirupą. Pastebėjau, kad dabar jau daug kas man atrodo per saldu, pvz šokoladas, kuris anksčiau patiko, dabar tiesiog pernelyg saldus.

10. Gerbk savo kūną

Ir visada atsimink – kūnas ne šiukšliadežė. Jei kasdien mesi į save šiukšles ir chemikalus – laiko klausimas, kada teks kentėti to pasekmes.

Man šių taisyklių laikytis tikrai nėra sudėtinga, tiesą sakant net malonu ir gera jausti teigiamus pokyčius. Ir jeigu Tu sakai: “Oi, aš tai neturiu laiko užsiimt tokiom nesamonėm”, tai aš atsakau –  mūsų gyvenimo būdas yra toks, kokį patys pasirenkame ir kuriame. Laužyk senas taisykles ir kurk naujas, geresnes, tradicijas. Aš galėjau, gali ir Tu.

Rašyti komentarą

Your email address will not be published. Required fields are marked *

REIKIA DAUGIAU IDĖJŲ?

Sekite AML

ANT MEDINĖS LENTELĖS KNYGOS

NAUJAUSI RECEPTAI

  • All Post
  • AML BABY
  • AML KALBA
  • AML ŠVENTINIAI MENIU
  • ANT METALINIŲ GROTELIŲ
  • AUGALINĖS KILMĖS | VEGAN
  • BE GLIUTENO
  • BE KARVĖS PIENO
  • BE KIAUŠINIŲ
  • GREITA | IKI 30 MIN
  • PASAULIO SKONIAI
  • PAUKŠTIENA | MĖSA
  • PIETŲ DĖŽUTĖ
  • PUSRYČIAI
  • RIMTI PATIEKALAI
  • SALDU
  • SALOTOS
  • SAVAITĖS PARUOŠTUKAI
  • SRIUBOS
  • UŽKANDŽIAI
  • VEGETARIŠKA
  • ŽUVIS | JŪRA

NEPRALEISK NAUJŲ RECEPTŲ

Prenumeruoti

Sveikiname prenumeravus! Įvyko klaida. Bandykite dar

Instagram

Edit Template

© 2015 – 2023 Kristina Šimkienė “Ant medinės lentelės” Visos teisės saugomos